Double click to edit
City Hall

Het stadhuis van New York (Engels: New York City Hall) is gevestigd in het midden van het City Hall Park in het Civic Center gedeelte van Lower Manhattan tussen Broadway, Park Row en Chambers Street. Het gebouw zelf is het oudste stadhuis in de Verenigde Staten waar nog steeds overheidstaken worden uitgevoerd, zoals het kantoor van de burgemeester en de kamers van de gemeenteraad. Aan de New York City Hall is van 1803 tot 1812 gebouwd en is een National Historic Landmark en het is opgenomen in de National Register of Historic Places.

Het eerste stadhuis van New York City was gebouwd door de Nederlanders in de 17e eeuw aan de Pearl Street. Het tweede stadhuis van de stad, gebouwd in 1700, stond aan de Wall en Nassau Streets. Dat gebouw werd hernoemd naar Federal Hall, nadat New York City de eerste hoofdstad werd van de Verenigde Staten na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Plannen voor een nieuw stadhuis werden besproken door de gemeenteraad rond het jaar 1776, maar door de financiële gevolgen van de oorlog werd het vertraagd. De gemeenteraad koos een plek van een oude meent aan de noordelijke grens van de stad, wat momenteel City Hall Park is.

De bouw van het nieuwe stadhuis werd vertraagd nadat de gemeenteraad het ontwerp te extravagant vonden. In reactie hierop, maakten zij het gebouw kleiner en lieten brownstone gebruiken aan de onderkant van het gebouw om kosten te besparen. Onrust onder de werknemers en een uitbraak van de gele koorts vertraagden verder de bouw. Het gebouw werd officieel geopend in 1812.

Officiële recepties worden gehouden in de Governor's room (gouverneurs kamer). In de oude Blue Room (blauwe kamer) worden de officiële persconferenties gehouden door de burgemeester en het wordt ook vaak gebruikt bij ceremonies voor het tekenen van wetten. Hoewel het kantoor van de burgemeester zich bevindt in het gebouw, wordt het personeel van de dertien gemeentelijke afdelingen gehuisvest in het nabij gelegen Manhattan Municipal Building, één van de grootste overheidsgebouwen van de wereld.


Home
Adres:
City Hall Park, New York, NY 10007, Verenigde Staten

Website links:
City Hall
Bezienswaardigheden