Double click to edit
Grand Central Terminal

(onofficieel: Grand Central Station) is het hoofdtreinstation van New York in de Verenigde Staten. Het ligt op Vanderbilt Avenue in Manhattan maar is eigenlijk ingesloten tussen Madison Avenue en Lexington Avenue. Dit kopstation heeft de meeste perrons ter wereld: 44 perrons, en 67 sporen.

Het station werd geopend in oktober 1871, maar het tegenwoordige gebouw is geopend in 1913 en in jugendstil. Spoorwegmaatschappij New York Central was de eigenaar van het gebouw. In 1968 fuseerde dit bedrijf met de Pennsylvania Railroad tot de Penn Central, waarmee Grand Central in handen van het nieuwe bedrijf kwam. In 1970 ging Penn Central echter al failliet. Met de nationalisatie van de spoorwegen in het noordoosten van de Verenigde Staten in 1976 kwam het spoorbedrijf van Penn Central in handen van Conrail, maar Penn Central - dat de meeste van zijn spoorbezittingen verkocht en zich op de verzekeringsbranche ging concentreren - bleef eigenaar van Grand Central. Op 25 maart 1994 veranderde Penn Central Corporation zijn naam in American Premier Underwriters (APU). In 1995 is APU gekocht door American Financial Group. Hiermee is de American Financial Group nog steeds de eigenaar van Grand Central Terminal.

In 1994 huurde de Metropolitan Transportation Authority het gebouw van de eigenaar voor een periode van 280 jaar tot 15 februari 2274.

Dit kopstation heeft per dag ongeveer 575.000 bezoekers (ter vergelijking: het drukste station in de wereld Station Shinjuku in Tokio heeft "slechts" 30 sporen maar wel ruim 3,6 miljoen passagiers per dag). Onder het station zijn tientallen restaurants en pubs te vinden en het metrostation Grand Central-42nd Street. Hoofdgebruiker van het station is de spoorwegmaatschappij Metro-North Railroad.

Home
Adres:
89 E 42nd St, New York, NY 10017, Verenigde Staten

Website links:
Grand Central Terminal
Bezienswaardigheden