Double click to edit
Ground Zero

Op 11 september 2001 om 8.46 uur lokale tijd vloog American Airlines-vlucht 11 in de North Tower van het World Trade Center. Er brak een grote brand uit, verspreid over tientallen verdiepingen. Aanvankelijk werd gedacht dat dit een ongeluk was, even later werd echter bekend dat het toestel gekaapt was. Het vliegtuig was gekaapt door Al Qaida-terroristen, onder wie Mohammed Atta. Tijdens deze ramp werd alarmfase DEFCON 3 uitgeroepen, de derde keer sinds de invoering van het waarschuwingssysteem in 1959.

Om 9.03 uur vloog United Airlines-vlucht 175 in de South Tower van het World Trade Center. Ook hier brak een grote brand uit. Nu was er geen enkele twijfel meer mogelijk, dit was een gecoördineerde terreuraanslag.

Om 9.59 uur zakten in de South Tower de door het vliegtuig beschadigde verdiepingen in. De onderliggende verdiepingen bleken niet bestand tegen dit geweld en het gehele gebouw stortte van boven naar beneden rechtstandig in.

Om 10.28 uur stortte de North Tower op dezelfde wijze volledig in.

Om 17.20 uur stortte als laatste het 42 verdiepingen tellende 7 World Trade Center eveneens volledig in, wat opmerkelijk is omdat het gebouw niet was getroffen door een vliegtuig. Het gebouw lag aan de overkant van de straat en werd afgeschermd door WTC 5 en WTC 6. Uiterlijk leek het gebouw ook weinig beschadigd. Wel woedden op een aantal verdiepingen gedurende een groot deel van dag een aantal interne en uitslaande branden. Uiteindelijk stortte het gebouw in. Deze instorting maakte geen slachtoffers omdat het gebouw geëvacueerd was.

In de eerste dagen na 11 september werden tienduizenden doden verwacht, maar achteraf bleken er circa 3000 (2.996) doden te zijn.

Van de doden was 77% man en 23% vrouw. 58% van de slachtoffers zijn geïdentificeerd door gevonden stoffelijke resten. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 40 jaar. Het jongste slachtoffer, een kind aan boord van vlucht 175, was 2½ jaar, het oudste, een passagier van vlucht 11, was 85 jaar. Ingeborg Astrid Desiree Lariby was het enige Nederlandse slachtoffer, Patrice Braut was het enige Belgische slachtoffer.

De twee torens (1 WTC en 2 WTC) stortten in nadat twee vliegtuigen in het gebouw gevlogen waren. Het Marriott World Trade Center (3 WTC) werd door de twee vallende torens getroffen en hierdoor totaal verbrijzeld. 4 World Trade Center (4 WTC), 5 World Trade Center (5 WTC) en 6 World Trade Center (6 WTC) raakten zwaar beschadigd. Deze gebouwen waren niet meer te herstellen en werden later gesloopt.

7 World Trade Center (7 WTC) werd niet geraakt door een vliegtuig en is het enige andere gebouw in de omgeving dat volledig is ingestort. Dat gebeurde zeven uur na de ineenstorting van de Twin Towers als gevolg van brand. Het gebouw is inmiddels vervangen door een ander gebouw dat dezelfde naam draagtHome
Adres:
180 Greenwich St. World Trade Center New York, NY 10007
Website links:
Ground Zero
Bezienswaardigheden