Double click to edit
New York Stock Exchange (NYSE)

is gemeten naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld. In aantal noteringen en verhandelde aandelen is het de nummer twee na de schermenbeurs NASDAQ. NYSE wordt geleid door het bedrijf NYSE Euronext. Het hoofdkantoor in New York is gevestigd op Broad Street 18 op Lower Manhattan in de stad New York in de gelijknamige Amerikaanse staat. (Dit moet niet verward worden met de gebouwen, zoals dat op Wall Street, waar de handel plaatsvindt.)

In tegenstelling tot wat het geval is bij de meer virtuele beurzen (zoals de NASDAQ), was er bij de handel die onder de NYSE valt altijd sprake van directe communicatie tussen personen, dus op dezelfde fysieke locatie. Er was één "podium" voor elk op de beurs verhandeld aandelenfonds. Beursleden die namens hun klanten een bepaald aandeel willen kopen of verkopen gaan naar het betreffende podium (pit), waar een zogenoemde specialists van firma's als LaBranche en Van der Moolen zorg dragen voor de transacties. Dit gaat soms gepaard met rumoer en hectiek, die weergegeven zijn in verschillende films, waaronder Wall Street van Oliver Stone.

Tegenwoordig hanteert de beurs een hybride model waarbij zowel handel plaatsvindt via schermen als via de specialists op de vloer. Veruit het grootste deel van de handel verloopt anno 2007 via de schermen.Home
Adres:
11 Wall St, New York, NY 10005, Verenigde Staten

Website links:
NYSE
Bezienswaardigheden