Double click to edit
Greenwich Village

dikwijls The Village genoemd, is een wijk op het eiland Manhattan in New York. Het is gesticht door de Nederlanders als onderdeel van de kolonie Nieuw-Nederland en werd Noortwijck of Groenwijck genoemd.

Het was een van de belangrijkste vrijplaatsen van de tegencultuur in de Verenigde Staten. Greenwich Village trok in de jaren 30 en 40 veel verzamelaars, ontwikkelaars en zangers van volksmuziek. In de jaren 50 werd er veel geëxperimenteerd met drugsgebruik. Greenwich Village trok in de jaren 60 de belangstelling van een nieuwe generatie van muziekmakers, die veel leerden van elkaar. Uit deze kruisbestuiving van muziekstijlen en muzikale vernieuwingen kwamen bekende popzangers voort, zoals Neil Diamond en Bob Dylan.

Washington Square Park

De oorspronkelijke bewoners kenden het als moerassig land. Vanaf 1642 was het gebied deels in handen van door de West-Indische Compagnie vrijgelaten slaven die er gewassen verbouwden. Later werd het een begraafplaats, en in 1826 werd het een exercitieterrein, de Washington Parade Ground. In 1870 werd het terrein omgevormd tot een park. Ter gelegenheid van de herdenking van de inhuldiging van de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington, werd in 1889, 100 jaar na diens inauguratie, een houten triomfboog voor het park geplaatst. In 1895 werd deze vervangen door een marmeren triomfboog, ontworpen door Stanford White. In het park bevindt zich ook een monument voor Giuseppe Garibaldi.

Jarenlang was er strijd tussen diegenen die het park en zijn omliggende gebouwen wilden moderniseren en zij die voor behoud kozen. De huizenrij uit baksteen in Greek Revival stijl die rond 1830 werden gebouwd toen Washington Square een populaire woonplaats voor New Yorkers kon van de sloop worden gered.


Home
Adres:
New York City, New York 10012, Verenigde Staten

Website links:
Greenwich Village
Bezienswaardigheden